Ilgtspējīgas attīstības mērķi

2016. gadu Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) aicina aizvadīt kā Starptautisko pākšaugu gadu. Šādu iniciatīvu izvirzījusi Pārtikas un lauksaimniecības organizācija, un gada mērķis ir izcelt un popularizēt pākšaugu audzēšanas un uzturvērtības nozīmi kā ilgtspējīgai pārtikai.

Pākšaugi ir augstvērtīgs pārtikas avots, un to kultivēšanai pastāv relatīvi labi apstākļi visā pasaulē, tāpēc, palielinoties iedzīvotāju skaitam, pieprasījums pēc tiem strauji aug. Šajā gadā ANO aicina runāt par pākšaugu nozīmi cilvēku pārtikā un globālās nabadzības un bada mazināšanā. ANO aicina diskutēt par pārtikas drošību, pieejamību un tirgus stabilitāti, kā arī par ražošanas produktivitāti un vides ilgtspējīgu izmantošanu.

Starptautiskā pākšaugu gada mājas lapā http://iyp2016.org/ atradīsiet gan svarīgāko informāciju par pākšaugiem, gan idejas pasākumiem un aktivitātēm, gan materiālus, ar ko dalīties sociālajos tīklos un ko izmantot ikdienā, tostarp receptes, pamācības u.c. materiālus.

Arī UNESCO LNK aicina radoši atzīmēt šo gadu, gan popularizējot veselīgu dzīvesveidu, godīgas tirdzniecības principus un resursu ilgtspējīgu sadali, gan runājot par pākšaugiem dažādu tautu tradīcijās, teikās, pasakās u.c.

Iepazīstiet pākšaugu svarīgākās īpašības un to nozīmi uzturā! Dalieties ar savām receptēm, kuru pamatā ir pākšaugi.

Visbeidzot – ēdiet un novērtējiet pākšaugus!